10 Temmuz 2010 Cumartesi

.:: Ronchi Test Platform ::.


Yandaki 2 metre 10 santimlik bir tabut! Evet, bazı çatkılı Dobsonian'lara geçirilen siyah kefen (-bknz. Shrouds Products by OPT Corp) gibi ben de buna tabut demek istedim. Aslında bu bir Ronchi test platformu...:)

Kullanılan malzeme 3 milimlik dikdörtgen (30x210 cm.) MDF ile 15 milimlik kare (destekler için) kereste ve de biraz çivi. Ayrıca sağlam olması için tutkal da kullandığımı belirtmeliyim.

Çizimde üst kat aynaya doğru (30 mm.) kaymış görünmekte. Bu sayede ayna için özel bir dayanak eklemeyi düşünüyorum. Belki de evdeki basit bir düzeneği kullanabilirim. Yani ayna yine içeride (karanlıkta) olacak ama destek çıkıntılı bölüme sabitlenecek. Aklıma en iyi çözüm olarak kütüphaneler için geliştirilmiş ve tüm rafı doldurmayan kitapları dik tutmaya yarayan krom kaplı demir destekler geldi.

Ayrıca gözlem bölümündeki (diğer taraftaki) açıklık sayesinde bir raylı sistem yerleştirebilirim. Taban çift katlı olduğu için içerisine alüminyum profil girebiliyor. Belki bir taşla iki kuş vurup odak uzaklığını bir miktar dışarıya da uzatabilirim. Ama alüminyum yumuşak bir malzeme olduğu için bu fazla uzun olmamalı. Özetle gelişmeye açık bir tasarım gibi duruyor çünkü basit.