21 Şubat 2010 Pazar

.:: Küresellik Düzeltme Hareketi ::.

Merhaba,

Kendimizi düzeltelim (iyileştirelim) derken aynamızı unuttuk. Ne kadar dumbell ile agresif bir aşındırma yapsam da hiç bir zaman doğru bir küresellik elde edemezsiniz. O yüzden arada küresel düzeltme hareketi yapmak gerekiyor...


Buna çevresel düzeltme hareketi de diyebiliriz. Çünkü ayna çevresinin içinde kalan en önemli bölümü düzeltiyorum. Bu bölüm kenarlardan 2-3 cm . içerisi (bu hiç aşınmayan ile bir kısmı az aşınan sınır) ve ortaya doğru toplamda 7 cm. bölümdür. Kullanılan alet ise 15 cm.lik aynanın son haliyle uyumlu dışbükey camdır.

Hareket basit, doğada gördüğümüz gibi. Ay ile dünyanın hareketine benzer. Dikkat ederseniz ayna yüzeyindeki malzeme Samanyolu Gökadası'nın yapısına (kollarına) benziyor. Tek yaptığınız, aleti ayna çevresinde yarısına kadar çıkararak döndürmek. Bir yandan da mümkün olduğunca aleti kendi çevresinde de döndürüyoruz ki hep aynı yerler temas etmesin.

Aslında daha sonra ayna yüzeyi ile uyumlu mozaik dizilip alçı kalıba sokulacak. Bir nevi negatifini (fotoğrafını) alacağız. Ancak genelde alet kenarları çok aşındığından çevredeki mozaikler merkeze göre hızlı eriyor.
Özetle küreselliğe ve hedef derinliğe ne kadar yakın olursak o kadar iyi.

Bunu da yandaki fotoğraflarda görülen küresellik farkı eğrilerinden (-bknz. 6gen Ayna Güncem) ve ölçüm sonuçlarından görebilirsiniz. Derinlik hesaplamakta kullandığımız basit bir denklemi aynanın herhangi bir noktasındaki derinliği bulmada kullanıyoruz. Genelde bir kaç noktadan (-bknz. önceki fotoğraf) işaretleyip karşılaştırmak yeterli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder